Zoals bij elk probleem is ook bij de problematiek van watervervuiling het voorkomen beter dan genezen. Daarom dat je hier een aantal handige tips vindt om er voor te zorgen dat er een minimum aan water vervuilt word en om het kostbare drinkwater niet te veel te verspillen..

Binnenshuis

Gebruik de juiste hoeveelheid schoonmaak- of afwasmiddel. Een grotere hoeveelheid zorgt niet voor een beter resultaat. Gebruik liefst ook biologisch afbreekbare producten.

Giet nooit schadelijke producten door de riolering. Deze horen thuis bij het Klein Gevaarlijk Afval. Vermijd liever nog deze producten en gebruik milieuvriendelijke alternatieven zoals bv. extract van sinaasappelschillen. Ook geneesmiddelen en cosmetica horen bij het KGA.

kraan met lopend waterHerstel lekkende kranen snel. Zo bespaar je per uur tot 4 liter drinkbaar water. Een dun waterstraaltje zorgt al voor een 16 liter per uur.

Zet de (af)wasmachine pas op als deze volledig vol is.

Instaleer een toilet met spaartoets

Als je een douche neemt in plaats van een bad dan bespaar je gemiddeld een 90 tal liter water. Een bad heeft 150 liter water nodig terwijl een douche maar 60 liter water gebruikt.

Laat het water niet lopen tijdens het tandenpoetsen of handen wassen.

Buitenshuis

compostvatTe veel (kunst)mest in de tuin is niet nodig. Planten nemen enkel wat zij nodig hebben. De rest wordt door de regen weg gespoeld en vervuilt het grond- en oppervlaktewater. Zelf je keuken- en tuinafval composteren is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing voor kunstmest.

Vermijd het gebruik van onkruidverdelgers en insectenpoeders. Er zijn vaak milieuvriendelijke alternatieven. Zo kan je met sterke koude thee bladluis verjagen van je planten. Slaken worden afgeschrikt door salie, rozemarijn en tijm. De bloemen 'Afrikaantjes' of ook wel 'Stinkertjes' genoemd verjagen aaltjes en koolvliegmaden. Een bodem bedekt met boomschors, dennennaalden of zaagsel blijft beter onkruidvrij en als er toch onkruid doorkomt is dit makkelijk uit te trekken.

Regenwater is heel nuttig. Je kan er je planten met water geven, de auto wassen en zelfs het toilet met doorspoelen.

Gebruik emmer en spons om de auto te wassen.

Als je planten water geeft doe dit dan 's morgens of 's avonds als het koeler is zodat het water minder snel verdampt. Sproei ze beter eens per week met een grote hoeveelheid dan elke dag een beetje. Een grasmat moet je niet te besproeien het herstelt na droogte snel.

Meer Tips en Info

In de boeken van 'Tante Kaat' vind je vaak handige en milieuvriendelijke tips om vlekken te verwijderen, insecten tegen te gaan en veel meer.

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat