Hier komen twee totaal verschillende mensen aan het woord over hoe zij met water omspringen. De ene is een zeer milieubewust persoon, meneer Groen, de andere houdt zich totaal niet met milieu bezig, de heer Rood. Deze keer nemen we ook eens een kijkje in de dorpen van beide heren.

Meneer Rood

Het dorp van de heer Rood is vrij luidruchtig. Er loopt zowel een spoorweg als een snelweg door. De straten zijn geplaveid met kasseien die veel lawaai maken als er een auto over rijdt. In de buurt van het huis van meneer Rood is er bovendien ook nog een discotheek.

"Natuurlijk zet ik mijn radio af en toe luid. Als mijn vrouw bijvoorbeeld de slaapkamer aan het kuisen is, wil ze muziek en in de slaapkamer hebben we geen radio dus moet die van de woonkamer luid. Maar dat geld voor mij ook hoor. Als ik het gras afdoe dan moet ik ook muziek hebben.

Wanneer ik dan het gras afdoe? Dat hangt er vanaf wanneer ik tijd heb. Dat kan best zijn na mijn werk of op zondag want dan heb ik meestal toch niet veel te doen.

Goed geïsoleerd is het hier natuurlijk. Niet voor het lawaai maar wel om de kosten van het verwarmen te drukken. En als het lawaai dan buiten blijft is goed mee genomen."

Meneer Groen

Ook in het dorp van Meneer Groen loopt er een snelweg. Alleen is die minder goed te horen dan bij Meneer Rood. Men heeft er fluisterasfalt gebruikt en er staat een geluidsscherm. De wegen in het centrum zijn mooi gelijkmatig geplaveid met kleine kasseitjes. De auto's hoor je niet zo goed.

"Mijn radio staat meestal op een volume zodat mijn vrouw en ik nog een gewoon gesprek kunnen voeren. Bij een goed liedje zet ik de radio soms wel een beetje harder maar nooit veel. En als het nummer gedaan is dan gaat die terug zachter. Voor de TV geld net hetzelfde.

Om onze nachtrust te verzekeren en rustig te kunnen zitten, is alles hier degelijk geïsoleerd. Bovendien besparen we nog een hoop op onze energiefactuur.

Uit respect voor mijn buren doe ik lawaaierige klusjes nooit 's avonds of 's nachts. En op zondag rust ik meestal dus dan doe ik ze ook niet. Mijn buren hebben daar net hetzelfde idee over als ik. Dus is het hier best een rustige straat."

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat