Zowel de stoffen die uit de bodem gehaald word als ander afval moet verwerkt worden. Een deel van het afval kan hergebruikt of verwerkt worden tot iets nieuws. Het andere deel wordt verbrand of opgeslagen. We bekijken in dit deel even de verschillende manieren voor verschillende stoffen. Om het eenvoudig te houden gaan we het bekijken vanuit het standpunt van huishoudelijk afval.

In de meeste gemeenten wordt er een ophaling gedaan van gft (groenten-, fruit- en tuinafval), pmd (plastiek flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons), papier en karton en restafval. Glas en kgv (klein gevaarlijk afval) moet men meestal zelf wegdoen. Maar wat gebeurt er nu met dat afval na dat het is opgehaald?

Groenten-, fruit- en tuinafval composteren

Het gft wordt gelost in de fabriek. Voor men het gaat verwerken wordt het gecontroleerd op zaken die er niet in thuis horen zoals mosselschelpen of timmerhout. De eerste stap in het proces is een breekmachine die het afval in zeer kleine stukjes gaat versnijden. Vervolgens wordt het naar de composteringshal gebracht. Dat is een gesloten ruimte waar het materiaal wordt belucht en bevochtigd zodat het compost begint te worden. Het gft blijft er 10 tot 12 weken. De temperatuur in de hal kan oplopen tot 70 graden door de werking van de bacteriën in het materiaal. De compost die uiteindelijk van het gft overblijft wordt gebruikt door de groendienst en verkocht in tuinbedrijven

Mensen die een tuin hebben kunnen dit deel van het afval best zelf composteren. Daarvoor heeft men een wormenbak, het compostvat en de –hoop naargelang de grote van de tuin of terras. Meer informatie om zelf te composteren kan je vinden op //website

PMD verwerken.

Plastiek flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons wordt voor een heel groot stuk handmatig gesorteerd. Er is een machine die de zaken openscheurt en ook een hele grote magneet die het blik er uit haalt. De rest wordt door mensen gesorteerd. Met de verschillende delen worden verschillende nieuwe dingen gemaakt. Van petflessen worden truien gemaakt, vulling van matrassen, nieuwe flessen, speelgoed, enz. Het andere plastiek recycleert men tot opbergbakken, containers, buizen, paletten, enz. Het aluminium gebruikt men in fietsen, drankblikjes, auto’s en vele meer. Het andere staal wordt ook in vele nieuwe producten gebruikt. Tot slot hebben we nog brik. Dit wordt gebruikt als huishoudpapier, kaftpapier, sterk karton, eierdozen, enz.

Glas recycleren

Het glas wordt in een recuperatiebedrijf gebroken tot er alleen nog maar glasschilfers over blijven. Deze schilfers worden zorgvuldig gewassen. Vervolgens haalt men er stukjes porselein, aardewerk en andere onzuiverheden uit. Deze controle gebeurt een eerste keer door mensen. Nadien wordt ze over gedaan door een optisch oog. De glasschilfers worden dan vervolgens samen met zand en kalk gesmolten. De brij die zo ontstaat wordt dan verhit tot 1500° C. De roodgloeiende vloeibare massa wordt in de juiste vorm gegoten zoals bijvoorbeeld in de vorm van een fles of bokaal. Het glas wordt gekoeld om vervolgens nog een keertje opgewarmd te worden waardoor het steviger wordt.

Papier recycleren

Het opgehaalde papier wordt eerst gesorteerd volgens kwaliteit. Krantenpapier is van een minder goede kwaliteit dan dit van op luxepapier gedrukte tijdschriften. Tijdens het sorteren haalt men er onzuiverheden uit zoals nietjes of de plastic venstertjes van enveloppen, enz.

Daarna brengt men het gesorteerde papier naar een papierverwerkingsbedrijf. Voor cursusblokken, kopieerpapier en dergelijke is het nodig dat de inkt uit het te recycleren papier wordt getrokken. Voor krantenpapier hoeft dit niet. Daarna verwarmt men het papier en mengt men het met water. Zo ontstaat er een dikke pap die papierpulp genoemd wordt. Deze pap wordt op een transportband gespoten en wordt het dan gedroogd. Zo ontstaat een zeer lang vel papier. Dit vel wordt op rollen gedraaid. Nadien kan men de rollen naargelang waarvoor men het papier wil gebruiken verder gaan verwerken. Zo wordt het bijvoorbeeld nog versneden, gekleurd of bedrukt. En beland het uiteindelijk in de winkel in de vorm van een krant, een cursusblok, enz

Klein gevaarlijk afval

Klein Gevaarlijk Afval is te gevaarlijk om in het milieu terecht te komen. Het mag zeker niet worden meegegeven met het gewone huisvuil. Ook lozing via de gootsteen of zelfs gewone verbranding zijn totaal uit den boze. Een deel van het Klein Gevaarlijk Afval wordt gerecycleerd en opnieuw gebruikt:

 

  • Uit fotografische baden en röntgenfoto’s wordt zilver gerecupereerd
  • Lood en zuren uit autoaccu’s worden gerecupereerd in speciale verwerkingsbedrijven
  • Van frituurvet maakt men onder meer vloerzeep en schoensmeer
  • Afvalolie wordt verwerkt tot brandstof
  • Na reiniging van verfblikken wordt het metaal gesmolten voor nieuwe toepassingen
  • Ook van vervallen brandblusapparaten wordt het metaal gerecupereerd

Wat niet kan worden gerecycleerd, wordt op hoge temperaturen verbrand in speciale installaties, zodat geen milieugevaarlijke stoffen vrijkomen.

Het restafval

Het restafval wordt zeer vaak verbrand in een oven. Dit heeft als voordeel dat de rest sterk verkleind wordt. Bovendien kan men de oven nog gaan gebruiken om elektriciteit op te wekken. In Wenen gebruikt men de stoom zelfs om hun huizen te verwarmen

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat