In grote lijnen mag men stellen dat er twee oplossingen zijn voor het probleem: stoppen en beperken. Beide soorten moeten echter wel gecombineerd worden.

Beperken

Beperken is er voor zorgen dat het milieu niet te zuur wordt. Dat kan door bijvoorbeeld kalk in een meer te strooien om zo de zuurtegraad te verminderen. Deze maatregel moet wel om de vijf jaar herhaald worden. De zure regen blijft immers vallen. Een andere manier om te beperken wordt toegepast bij de restauratie van gebouwen. Bij de restauratie gaat men bijvoorbeeld een ander soort steen gebruiken of wordt er een zuurwerend laagje over de oude steen gelegd.

Stoppen

Beter is natuurlijk dat men de vervuiling die de zure regen veroorzaakt weg krijgt. Daarvoor moeten er een aantal stoffen niet meer in de atmosfeer terechtkomen. Het is perfect mogelijk om bijvoorbeeld steenkool of ander brandstoffen te ontzwavelen. Doormiddel van allerlei processen kan men uitlaatgassen filteren. Denk maar aan de katalysator van een auto. Energiebesparing kan hier ook voor minder uitstoot van schadelijke stoffen zorgen. Nieuwe energiebronnen kunnen ook aangewend worden. Waarom geen zonnen-, wind- of waterkrachtenergie? Wij moeten er echter wel rekening met houden dat onze energievraag enorm hoog ligt. Dat het proper kan dat bewijst de elektriciteitscentrale van Kallo.

Wereldwijd

Waar wij enorm zeker van mogen zijn is dat er wereldwijd moet gewerkt worden aan de oplossing van het zure regen probleem. Als er slechts een deeltje meewerkt dan zullen er nog altijd problemen opduiken. Zelfs bij de landen die wel een degelijk milieubeleid voeren.

 
Berichten
OzonWoestijnBroeikasRegen
Vervuiling