Het Zwin is een prachtig slikken en schorre gebied aan de Westerschelde. Tijdens de koude wintermaanden en in het begin van de lente valt in het Zwin heel wat te beleven. De wintergasten, vogels uit het hoge noorden voor wie het ginds te koud werd, zakken met duizenden tegelijk af naar de slikken en schorren van de Belgische kust
Door de bijzondere ligging zijn er ook veel mooie en speciale bloemen en planten te vinden. Deze hebben zich aangepast aan het zoute water. Vanaf oktober bijvoorbeeld geven de zeekraal en het kleine schorrekruid delen van het Zwin een koraalrood kleurtje.
Natuurlijk kan je ook in de zomer genieten van de schorre en slikken. En is het leuk wandelen.

Het Zwin is ongeveer een 200 ha groot waarvan 125 ha in België ligt en de overige 75 ha in Nederland. Vanaf 1952 werd het Zwin een natuurpark en dit dankzij graaf Leon Lippens, de toenmalige burgemeester van Knokke. Hij was een gepassioneerde ornitholoog (vogelkenner) en begreep dat het groeiende toerisme niet altijd positieve gevolgen had voor de natuur. De graaf bewees dat toerisme en respect voor het milieu kunnen samengaan.

 

Website en meer informatie:
  www.zwin.be

Openingsuren:
  Zomer (Pasen tot 30/09) van 9 tot 17.30 uur
  Winter (01/10 tot Pasen) van 9 tot 16.30 uur

  Gesloten op maandag, uitgezonderd tijdens de vakantieperiodes
  En ook op 25.12 en 01.01

Contactgegevens:
  Natuurreservaat het Zwin
  Graaf Leon Lippenslaan 8
  8300 Knokke-Heist
  Telefoon: 050 60 70 86
  info(at)zwin.be

(laatst aangepast 25.04.2010 - het is mogelijk dat de openingsuren of contact gegevens na deze datum gewijzigd zijn.  Raadpleeg de website van het natuurgebied indien je meer zekerheid wenst.)

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat