Vele eeuwen geleden was de Kalmthoutse Heide bezet met loofhoutbossen. De mensen zijn in de loop der tijd deze bossen gaan kappen. Daardoor ontstonden er uitgestrekte heidevlakten, die gedurende vele eeuwen in stand werden gehouden door begrazen, afbranden, afplaggen en uitvenen. In de 17de en 18de eeuw heeft men er massal naaldbomen geplant.
Nu is het door zijn uitgestrektheid, de talrijke vennen en het unieke duinlandschap een pareltje. Door dat Heidegebied voedsel arm is, vinden we er heel typische soorten die elders verdwenen of uiterst zeldzaam zijn. Zoals bijvoorbeeld de dopperheide of de zonnedauw.

In 1968 werd de Kalmthoutse Heide staatsnatuurreservaat, waardoor dit natuurgebied van de ondergang werd gered en veilig gesteld als een van de zeldzame restanten van het heidelandschap in België. Met zijn 3750 ha overschreid het zelfs de grenzen. In Nederland kreeg het gebied de naam 'De Zoom' mee. Aan de Nederlandse kant is het grootste deel van de gronden in bezit van enkele grote landgoedeigenaren. Langs Vlaamse kant is het grootste deel in handen van de gemeente Kalmthout

Het is zeer aangenaam om te wandelen op de Kalmthoutse Heide. Er zijn speciale wegen uitgestippelt die je de zeer verschillende gebieden laat zien. Ook is er een fietsroute voorzien

Natuureducatief Centrum De Vroente
In het educatief centrum vind je een permanente tentoonstelling over de Kalmthoutse Heide en kan je terecht voor documentatie over natuur en milieu. Boeken, tijdschriften, kaarten, dia's en educatief materiaal kan je er inkijken. Natuurgidsen en educatieve medewerkers van het centrum verzorgen binnen- en buitenactiviteiten voor groepen en klassen rond natuur- en milieuthema's met de klemtoon op de fauna en de flora van de Kalmthoutse Heide.

Website en meer informatie:
  - Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide
  - Natuureducatief Centrum De Vroente

Contactgegevens:
  Natuureducatief Centrum De Vroente
  Putsesteenweg 129
  2920 Kalmthout
  Telefoon: 03 620 18 30


Openingsuren De Vroente:
  Maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur
  Zaterdag, zondag & feestdagen van 14 tot 17 uur
 
  Het centrum is gesloten op 25.12 en 01.01
  Uitzonderlijk ook gesloten op 01.07.2010


(laatst aangepast 25.04.2010 - het is mogelijk dat de openingsuren of contact gegevens na deze datum gewijzigd zijn.  Raadpleeg de website van het natuurgebied indien je meer zekerheid wenst.)

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat