Greenpeace werd in 1970 door Canadezen opgericht toen zij wilden demonstreren tegen Amerikaanse ondergrondse atoomproeven op het eiland Amchatka bij Alaska. De actie werd een succes, vooral door de publiciteit in de Amerikaanse media. Washington staakte de proeven en Amchatka werd een vogelreservaat.

Die eerste actie was het begin van vele acties over de hele wereld. Later zou Greenpeace ook acties ondernemen tegen de jacht op walvissen en jonge zeehonden, tegen de vervuiling van de zee met chemisch en radioactief afval, tegen de export van chemisch afval en het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen.

Mede door de acties van Greenpeace werd in 1983 door de landen die aangesloten zijn bij het Verdrag van Londen besloten om te stoppen met het dumpen van kernafval in zee.

Ook voert Greenpeace actie voor het behoud van Antarctica. Men is bevreesd voor de schadelijke gevolgen van overbevissing, jacht op walvissen, zeehonden en pinguÔns en industriŽle activiteiten door de landen die aanspraak maken op Antarctica. Greenpeace wil van het zuidpoolgebied een wereldnatuurpark maken en zet dit idee kracht bij door er permanent de invloed van de menselijke aanwezigheid te bestuderen.

Meer informatie:
- Greenpeace BelgiŽ
- Greenpeace Nederland

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat