Lichtpollutie heeft voor de mens slechts twee gevolgen maar voor de dieren eens zoveel. Voor hen is het dan ook zeer belangrijk dat we een te veel aan licht vermijden.

Wat zijn de gevolgen voor de mens?

Een eerste nadeel voor de mens is dat de nachtrust kan gestoord worden. Misschien heb je al eens proberen te slapen met je licht aan en dan zul je gemerkt hebben dat dit niet echt snel lukt. Stel je dus maar eens voor dat er op je raam een spot gericht wordt terwijl jij probeert te slapen.

Iets waar astronomieliefhebbers last van hebben zijn het kleiner aantal sterren dat ze kunnen zien. Gaan we in de Ardennen naar de sterrenhemel kijken of we kijken hier dan merken we dadelijk een verschil. Gaan we ergens in Noorwegen in het midden van een woud staan dan zullen we een nog groter verschil kunnen waarnemen. Dat verschil is het aantal sterren. In de Ardennen en zeker in Noorwegen zal men meer sterren kunnen zien dan in Vlaanderen.

En de dieren?

Voor dieren is lichtvervuiling erger. Hun levensritme wordt verstoord. Als ze zich niet aanpassen sterven ze. Zo gaan vele nachtdieren niet meer op jacht als ze naast een goed verlichte snelweg kommen wonen. Het gevolg is dat ze meestal verhongeren en uiteindelijk sterven. Dagdieren gaan niet meer slapen en zakken na een poosje van vermoeidheid ineen.

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat