Lawaai is een vorm van vervuiling die sterk onderschat wordt. Nochtans ondervinden wij mensen en ook de dieren er meer last van dan je zou denken. Maar voor we daar verder op ingaan, eerst een overzichtje van wat gewoon geluid is en wanneer we van lawaai zouden kunnen spreken.

Van geluid tot lawaai

decibels
0
10

20
30
40

50

60

70
80

situatie
gehoordrempel
zacht gefluister op 125 cm
bladergeritsel
rustige tuin
woonwijk zonder verkeer
gemiddeld straatlawaai
personenauto's op 10 m
doorlopend gesprek
luid gesprek, luide radio.

decibels
90
100
110
120

130
140

150
180

situatie
vrachtwagen
toeter auto
smederij
persluchthamer op 1m
pijngrens, propeller op 5m
straalmotor
geschut
raketmotor

 

In de tabel hiernaast werd er een vergelijking gemaakt tussen een bepaalde situatie en het aantal decibels dat veroorzaakt wordt door de situatie.

Als je een kijkje neemt in de tabel zou je kunnen vast stellen dat er tot ongeveer 70 db nog geen vuiltje aan de lucht is. Jammer genoeg is dit niet waar. Men heeft kunnen vaststellen dat 65 decibels (bv. een gewoon gesprek) reeds hinderlijk kan zijn. Vroeger dacht men dat dit bij een hoger aantal decibels pas het geval was.

Om rustig te kunnen slapen moet het aantal decibels zelfs nog een stukje naar beneden. Er zijn mensen die bij 45 db al minder vlot slapen. Om echt optimaal te slapen is een geluidsniveau van rond de 40 decibel ideaal.

Niet alle geluid wordt als hinderlijk ervaren maar vanaf een bepaald aantal decibel is geluid slecht voor het gehoor en zeker als dit langere tijd blijft duren.

 

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat