Lucht is zoals water één van de basisbehoefte van de mens. Meer bepaald 1 onderdeel uit de lucht is zeer belangrijk, namelijk zuurstof. Per keer dat we inademen nemen we tussen de 200 tot 500 cc lucht in. Bij diep inademen kan dit zelfs oplopen tot 1500 cc.

De lucht die we inademen is niet echt zuiver meer en dat is dus ook niet gezond voor ons. Niet enkel wij lijden daar onder. Ook dieren, planten en ja zelfs gebouwen. We kunnen geen beschuldigend vingertje uitsteken naar de dieren of planten maar enkel naar ons zelf.

Schouwen, auto's, bedrijven en ja, zelfs een ademend mens stuwt dagelijks vuile stoffen de lucht in. Sommige van die stoffen zijn niet schadelijk en zijn zelfs van natuurlijke oorsprong. Denk maar aan zaden van planten of de stoffen die vrijkomen bij het ademhalen. Andere zijn dan weer wel zeer schadelijk zoals onder andere CO².

Wat zijn nu de gevolgen van die stoffen?


fabrieksschoorsteen die rook uitstootGebouwen worden aangetast, bomen sterven af, dieren gaan sneller dood en alsof dat allemaal nog niet genoeg is hebben wij er ook last van. De laatste jaren komen er meer en meer astmapatiënten bij. Enkele concrete cijfers: in het begin van de 20ste eeuw had slechts 1 op 100 last van astma. Nu is dat al tussen de 2 en de 7 procent. Het verhoogt tevens ook het risico op longkanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit deels door de luchtvervuiling komt.
Nog een kwalijk gevolg is de wijziging van het klimaat. Denken we aan het broeikaseffect, het gat in de ozonlaag of aan de zure regen.

 
Berichten
WaterAardeLawaaiLichtLucht
Klimaat